Oersoep

Presikhaaf, een wijk met bewoners afkomstig uit 115 verschillende landen!

Kunstenaar Lobke Meekes vraagt de bewoners van Presikhaaf naar hun authentieke soeprecept. Ze is in haar werk op zoek naar de verbinding tussen mensen. Eten en smaken zijn haar gereedschappen om mensen met verschillende achtergronden, interesses en afkomst met elkaar in contact te brengen. Als het over eten gaat winnen nieuwsgierigheid en passie het van de taalbarrière of de angst voor het onbekende. Ze stimuleert begrip en waardering voor de onderlinge verschillen door deze als ‘uniek’ te bestempelen.

Een recept geschreven op een vergeeld papiertje of misschien wel keurig uitgetypt in een receptenboek. Een soep die al jaren niet meer is klaargemaakt, waarbij herinnering aan het geboorteland naar boven komen. Of een soep die nog iedere week met de familie gegeten wordt.

Ze verzamelde twintig authentieke recepten in de wijk o.a uit Ghana, Marokko, Sint-Maarten, Azerbeidzjan, Sri Lanka en Engeland.
De ingrediënten, bereidingswijze en interessante wetenswaardigheden over de wijk en haar kleurrijke bewoners vormen samen het Oersoepboek.
Uit elke recept wordt een ingrediënt gebruikt voor de Oersoep van Presikhaaf die is op 10 september 2011 tijdens de parkmanefistatie gekookt voor alle wijkbewoners.

De boekpresentatie is in maart 2012, ook dan is de Oersoep te proeven!